Blog

Preview eerste marathon: Den Haag Strandmarathon

  • 2 januari 2018

Lieve volgers, allereerst nog de beste wensen voor 2018!

Nu de regenbuien het weer hebben overgenomen van de vuurwerkdampen is het tijd om mijn eerste marathon van Hardlopen tegen Huntington aan te kondigen. In totaal loop ik dit jaar 12 marathons om aandacht te vragen voor de ziekte van Huntington. Mijn keuze voor de eerste marathon is gevallen op de Strandmarathon van Den Haag op 14 januari.

De start is om 10.00 uur bij het TNO-gebouw in Scheveningen. Na drie kilometer richting de kust gelopen te hebben, gaan de renners het strand op (zie foto). Vanaf daar loopt de route in noordelijke richting naar Katwijk en Noordwijk. Op het strand van laatstgenoemde plaats is het keerpunt, daarna herhaalt de route zich in omgekeerde volgorde.

Route van de Strandmarathon Den Haag (Google Maps)

Zandlopers

De Strandmarathon wordt tweemaal per jaar georganiseerd door The Hague Road Runners. Die naam is een tikkie misleidend. Allereerst komt deze vereniging uit het veelberapte villadorp Wassenaar (zie bovenstaande video). Daarnaast kun je eerder van Zandlopers dan van Road Runners spreken als de route voor 36 kilometer uit strand bestaat.

Hardlopen op het strand is hele andere koek dan op asfalt. Als je een stap zet op asfalt (of een anderszins stevige ondergrond), veer je terug met een vergelijkbare kracht. Daardoor kun je vrij snel lopen. Zand absorbeert de kracht waarmee je je voet neerzet veel beter en geeft dus veel minder tegendruk. Dat zorgt ervoor dat je veel harder moet werken om vooruit te komen. Lopen voor een toptijd heeft dus weinig zin. Ook zit ik nog aan het begin van de rit van twaalf marathons. Ik moet mijn krachten dus enigszins sparen voor de resterende elf.

Den Haag

Hoe zwaar het ook mag worden, ik heb niet voor niets gekozen voor deze marathon. Eén reden is dat de Vereniging van Huntington in Den Haag gevestigd is. Als twintiger ging ik met enige regelmaat richting Hofstad om met lotgenoten te praten. Mensen van dezelfde leeftijd die worstelden met dezelfde levensvragen die erbij komen kijken als je een erfelijke ziekte in de familie hebt.

Katwijk

Belangrijker is dat de route ook loopt over het strand van Katwijk, waar mijn vader – die Huntington heeft – is opgenomen. Het is een logistiek gezien een aardige operatie om hem te verplaatsen, maar de wandelrit van zijn verzorgingshuis naar het strand is goed te overzien. Zodoende is hij er dus bij als ik mijn eerste van twaalf marathons loop.

Aanmoedigen

Mocht je in de buurt zijn op 14 januari: ik waardeer het enorm als je me komt aanmoedigen. Laat het van tevoren vooral even weten (mocht je het te koud vinden, dan snap ik dat ook). Andere vormen van steun zijn natuurlijk ook altijd welkom, in het bijzonder geldt dat voor donaties waarmee onderzoek naar Huntington gefinancierd wordt. Namens alle betrokkenen bij de ziekte van Huntington: heel hartelijk bedankt!

No Comments Found

Leave a Reply