Blog Nieuws

Preview negende marathon – Bikse Natuurmarathon

  • 12 september 2018

Ik denk dat de meest gestelde vraag is wat mijn volgende marathon is, gevolgd door wanneer dat dan is. Eigenlijk zou ik zondag de marathon van Winterswijk lopen, maar twee weken geleden werd bekend dat die was afgelast. Dat was een streep door de rekening omdat ik nu misschien mijn marathonschema moest gaan aanpassen. Ook kon ik nu niet naar het nabijgelegen Coesfeld (Duitsland) om mijn pasgeboren nichtje te bewonderen. En misschien zou ik wel de Dam tot Damloop (23 september a.s.) gaan missen, die ik dit jaar loop voor Campagneteam Huntington.

Bikse Natuurmarathon
Op dezelfde dag dat de marathon van Winterswijk eigenlijk had plaatsgevonden loop ik nu de Bikse Natuurmarathon in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). De zoektocht naar een andere marathon binnen de landsgrenzen is dus grotendeels geslaagd. Ik zeg grotendeels, want het parcours loopt zo’n 8 kilometer lang door de Belgische gemeente Ravels.

Parcours
De Monnikentocht beviel me vorige maand ontzettend goed omdat het zo’n afgelegen voetreis door de natuur was, over onverharde paden waar je soms kilometerslang niemand tegenkwam. De Bikse Natuurmarathon belooft iets soortgelijks, want de route leidt je twee rondes lang om de Rovertsche Heide en ligt ook in een geïsoleerd gebied. Ter illustratie: op zondagmorgen is het dorp niet bereikbaar met openbaar vervoer.

Net als bij de Monnikentocht vindt ook deze run plaats op historische grond, dus hierbij een ongevraagd geschiedenislesje. Het dorp, gesticht in de twaalfde eeuw, lag ooit aan een belangrijke handelsroute en die ligging bracht ook geld in het laatje. In tijden van conflict kwam er snel een einde aan de voorspoed zodra de eerste soldaten hun intrek namen. Tijdens de Belgische Opstand (1830) waren het hun Nederlandse landgenoten die ingekwartierd werden, maar zij wantrouwden de Brabanders juist vanwege een vermeend loyaliteitsgebrek aan Nederland. Dat valt wellicht te verklaren door hoe dicht het dorp bij België ligt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (foto, bron: Regionaal Archief Tilburg) was het dorp om voor de hand liggende reden een toevluchtsoord voor Belgische oorlogsvluchtelingen én uiteraard voor smokkelaars.

Meest gestelde vragen
Tot slot wil ik nog even terugkomen op de twee andere meest gestelde vragen. ‘Hoeveel heb je nu opgehaald? Loopt het een beetje?’ Welnu: tot nu toe is er een ruime 3000 euro opgehaald voor Hardlopen Tegen Huntington. Het zijn dus nog lang niet de bedragen die met medeweten van de ING Bank zijn witgewassen, maar voor een uitgerekte sponsorloop vind ik het een prima bedrag. Ik ga mijn best doen om er voor het einde van het jaar 5000 euro van te maken. Voor iedereen die wie me wil helpen om Huntington geneesbaar te maken: dankjewel voor je hulp!

De andere vraag die me vaak gesteld wordt: hou je het nog een beetje vol? Mwah, ja en nee. Ja, want hardlopen is goed voor je gezondheid en op 2/3 van de rit begint het einde stilaan in zicht te komen. Van de vier marathons zijn er twee ‘thuiswedstrijden’ (Amsterdam in oktober en Curaçao in november) bij en dat scheelt ook. Maar mentaal merk ik dat het moeilijk is om een heel jaar lang scherp te blijven. Elke keer weer op tijd beginnen met het aanschrijven van media, meerdere keren per week fris en fruitig een stukje gaan rennen of domweg het ongezonde eten laten staan: het valt me steeds zwaarder naarmate het jaar vordert.
Ook fysiek loopt de vermoeidheid op. Mijn herstel na een marathon duurt langer en inmiddels heb ik regelmatig terugkerende pijntjes. Vooral mijn linkerknie voelt niet altijd goed. Soms zoek ik mijn heil in kinesio-tape, tijgerbalsem en andere middeltjes. Andere keren pas ik een of meerdere trainingen aan of sla ik wat trainingsarbeid over. Het gaat nog wel – en zondag sta ik gewoon weer aan de start – maar het evenwicht is soms wankel. Maar ik ga door tot ik erbij neerval!

In 2018 ren ik twaalf marathons om geld in te zamelen voor de genezing van de ziekte van Huntington. Volg Hardlopen tegen Huntington ook op Facebook en Instagram!

1 Comment

  • Vivienne

    Een beetje laat.
    Donatie augustus gedaan

    Reply

Leave a Reply