Blog Nieuws

Preview tweede marathon: Two Rivers Marathon

  • 17 februari 2018
Stretchen in het Noorderpark

In het kader van mijn crowdfundingactie Hardlopen tegen Huntington loop ik dit jaar 12 marathons. Dat doe ik om geld op te halen en bewustzijn te kweken voor de ziekte van Huntington. De opbrengst gaat naar Campagneteam Huntington en daarmee moet uiteindelijk behandeling en genezing van de ziekte mogelijk worden.

Mijn tweede marathon van 2018 is de Two Rivers Marathon. Dit is de derde editie. Start en finish zijn in Zaltbommel, om precies te zijn tussen een theater en een brouwerij in. Geheel in stijl krijg je dan ook twee biertjes uitgereikt zodra je de finish passeert.

Kwakkelmaand
Het parcours van de komende marathon is zo plat als een pannenkoek. Toch ben ik alsnog erg benieuwd hoe ik me staande hou. De Den Haag Strandmarathon van vorige maand was een helletocht waar ik goed uitkwam, maar daarna heb ik lichamelijk gekwakkeld. Aan de griepepidemie kon ik me niet onttrekken. Inmiddels ben ik weer fit, maar het aantal kilometers dat ik wilde maken heb ik logischerwijs niet gehaald.

Een andere factor was heuglijker: sinds vorige maand werk ik weer fulltime. Maar soms bracht ik het daardoor niet op om te trainen. Intussen heb ik mijn trainingsritme weer redelijk hervonden. Morgen volgt een laatste lange run ter voorbereiding en dan heb ik eindelijk weer eens een ‘normale’ week van ongeveer 80 kilometer gedraaid.

Zuid-Afrikaanse invloeden
De route van de Two Rivers Marathon loopt door de Bommelerwaard en gaat grotendeels over de dijken langs de Maas en de Waal. Veel Hollandser dan een marathon rennen over een dijk kan ik het niet verzinnen, maar de Two Rivers Marathon heeft ook Zuid-Afrikaanse invloeden. Elk jaar met Pasen wordt in Kaapstad namelijk de Two Oceans Marathon (met 56 kilometer eigenlijk een ultrarun) gelopen, die -de naam zegt het al- twee oceanen aandoet.

Twee Nederlandse hardlopers, Ed Kooijman en Marco van Leeuwen, trainen in Zaltbommel en omgeving. Ook organiseren ze hardlooptrips naar Zuid-Afrika. Zodoende zijn ze op het idee gekomen om een klein broertje van de Two Oceans Marathon te gaan organiseren. Dat kleine broertje trok al snel de aandacht en de wintermarathon in Nederland geldt inmiddels ook als kwalificatiemarathon voor de Two Oceans Marathon. Finishen in Zaltbommel levert een startbewijs op voor Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse marathonrenner Brett Florens, die negen keer de Two Oceans Marathon uitliep, lost het startschot in Zaltbommel. Na de race volgt een braai als afsluiter.

No Comments Found

Leave a Reply