Blog Nieuws

Preview vijfde marathon: Leiden Marathon

  • 24 mei 2018

Na een voor mijn begrippen verkwikkelijk lange periode zonder marathon (7 weken maar liefst!) staat komende zondag dan de marathon van Leiden op het programma. Die break was hard nodig, moet ik eerlijk toegeven. Ik was hardloopmoe omdat de tweede, derde en vierde zo dicht op elkaar plaatsvonden. Fysiek merkte ik ook dat er een aantal kilo’s ontbraken. Het was tijd om uit te rusten, aan te sterken en… te herstellen van een vervelende blessure.

Blessure
Een slordige drie weken terug struikelde ik na een lange run bijna over een uitstekende straatsteen en landde ik vervolgens verkeerd op mijn voet. De volgende dag deden mijn enkelband en voet veel pijn. Tevergeefs probeerde ik die week nog om een looptraining in te lassen, maar na een paar honderd meter wist ik beter. Enkele dagen rust volgden. Fysieke rust welteverstaan, want van het idee om een blessure opgelopen te hebben raakte ik enigszins van slag.

Uiteindelijk gaf de fysiotherapeut me groen licht om weer te gaan lopen. Wel moest ik de kilometeraantallen rustig opbouwen. Wat een opluchting! Precies op tijd ben ik weer fit, schat ik zo in. Diep gaan om een wereldtijd te lopen is toch al niet aan te raden gezien de verwachte hitte (22-23 graden en volle zon), dus dat scheelt weer een zorg.

Leiden
Leiden is beladen ondergrond voor Huntingtonfamilies in Nederland, en daarmee ook voor mij. In het Leids Universitair Medisch Centrum huist namelijk de afdeling klinische genetica, waar in de loop der jaren talloze Huntington-risicodragers zijn langsgeweest. Ik was er een van, inmiddels alweer drie jaar geleden had ik al mijn moed bijeengeraapt om de uitslag van de voorspellende test op te halen. Nog steeds als ik weleens uitstap op Leiden Centraal, pal naast het ziekenhuis, denk ik terug aan die dag. Niet ver van het LUMC vandaan vind ook de start plaats. Via Zoeterwoude, Hazerswoude, Leiderdorp, Koudekerk aan de Rijn, Hoogmade, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud Ade en opnieuw Leiderdorp voert het parcours terug naar Leiden. Op de Vismarkt volgt de finish, een medaille en Leiden kennende ook een gekoeld biertje voor elke deelnemer.

In de categorie extra leuk: ergens rond de finish wacht mijn vader, vergezeld van mijn oom en tante (die in Leiden wonen), op me. Dat maakt het behalve leuk zelfs betekenisvol om alweer de vijfde marathon van dit jaar uit te lopen voor Hardlopen Tegen Huntington. Voor wie er nog meer langs de kant staat: tot dan!

Voor de liefhebbers nog een documentaire over de Leiden Marathon:

In 2018 ren ik twaalf marathons om geld in te zamelen voor de genezing van de ziekte van Huntington. Volg Hardlopen tegen Huntington ook op Facebook en Instagram!

No Comments Found

Leave a Reply