Blog

Preview zevende marathon: Midzomeravondmarathon

  • 20 juli 2018

In het noorden van Nederland, ergens tussen Meppel en Assen, ligt een plaatsje Diever. Als 13-jarige ben ik er ooit op vakantie geweest en ik kan me vooral de fietspaden en de bosrijke omgeving herinneren. Een slordige twee decennia later bedenk ik me dat het een ideale omgeving is voor hardloopwedstrijden. Zo ver waren ze in Diever al wat langer, en daarom loop ik morgenavond – zaterdag 21 juli – mijn zevende marathon van dit jaar voor Hardlopen Tegen Huntington.

Zomers
De race luistert naar de naam Midzomeravondmarathon. Het begin van de zomer ligt inmiddels ruim achter ons, maar zomers is het zeker. Naar verwachting zal het dik boven de 25 graden zijn tijdens de start om 17.00 uur. Dat is flink warm en het zal nauwelijks afkoelen. Niet voor niks valt ongeveer 20 procent van alle lopers voortijdig uit.

Schaduw en zuurstof
Ik neem mijn maatregelen, maar tegelijkertijd probeer ik het ook te relativeren. Tijdens de marathon van Leiden was het net zo warm, maar liep de route grotendeels door open terrein. Nu loopt het parcours vooral door het bos, wat juist veel schaduw en zuurstof biedt. Verder is het fenomeen avondmarathon, waar ik vorige maand in Sneek mee kennisgemaakt heb, me goed bevallen. Ook raak je als renner na verloop van tijd vertrouwd met de route: na twee kilometer door het dorp volgen vier rondes van een kleine 10 kilometer door het bos.

Enig nadeel is dat ergens halverwege de vier rondes ook een paar heuvelachtige stukken liggen, die dus tot vier keer toe terugkomen. Ik kan me van de Sri Chinmoy-marathon in januari nog goed herinneren hoeveel brand dat soms oplevert in je kuiten. Kortom, ik zal morgen karakter moeten tonen. Ik hou jullie oude de hoogte of dat voldoende geweest is!

In 2018 ren ik twaalf marathons om geld in te zamelen voor de genezing van de ziekte van Huntington. Volg Hardlopen tegen Huntington ook op Facebook en Instagram!

No Comments Found

Leave a Reply