Huntington

Wat zijn de symptomen van Huntington?

  • 16 december 2017
Huntington is een dominant erfelijke ziekte

‘Wat is Huntington precies?’ wordt me vaak gevraagd. Kort samengevat lijkt Huntington op een kruising tussen ALS, Parkinson en Alzheimer, maar het heeft ook veel psychiatrische symptomen. De ziekte is een versneld afbraakproces van zenuwcellen in de hersenen: Huntingtonpatiënten verliezen uiteindelijk zo’n 30 procent van hun hersengewicht. Het treft precies de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor bewegingen en cognitieve skills. Daarom lopen de symptomen ook erg uiteen.

Dit is dan ook geen uitputtende lijst van de symptomen van Huntington. Het is een korte uitleg van wat de ziekte van Huntington inhoudt. Het is ook niet gezegd dat een patiënt alle symptomen moet hebben voordat je kunt spreken van Huntington. De symptomen verschillen per persoon en verergeren per stadium.

1) Onwillekeurige bewegingen

Huntingtonpatiënten maken onafgebroken onwillekeurige bewegingen. Meestal begint het op een subtiele manier bij de ledematen. In die beginfase is een Huntingtonpatiënt moeilijk te onderscheiden van iemand die nerveus is of een tic heeft. Later breiden de bewegingen zich uit naar het hele lichaam.

2) Spierstijfheid

Huntington begint meestal pas op iets latere leeftijd (35-45 jaar), maar de juveniele vorm begint doorgaans in de tienerjaren. Deze zogeheten Westphal-variant kenmerkt zich juist door spierstijfheid.

Los van welke variant een patiënt precies heeft: vrijwel alle Huntingtonpatiënten krijgen moeite met eten, kauwen en slikken. Ook wordt praten steeds moeilijker zodat ze uiteindelijk bijna onverstaanbaar worden.

3) ‘Dansen’

Huntingtonpatiënten krijgen moeite met hun balans. Als ze lopen ziet het er daardoor uit alsof ze wild dansen, helaas zonder ritmegevoel. Mensen met Huntington worden vanwege hun motoriek en spraak dikwijls voor dronken versleten.

Al die bewegingen kosten een hoop energie, waardoor Huntingtonpatiënten vermoeid raken. Een bijkomstigheid is dat patiënten per dag veel meer calorieën nodig hebben om op gewicht te blijven. Ze vallen af als ze die niet binnenkrijgen.

4) Karakterveranderingen

Onder meer hun geheugen en oordeelsvorming gaan achteruit. Een gevolg is ook dat negatieve eigenschappen meer op de voorgrond treden. Vaak wordt de zelfbeheersing – in de breedste zin van het woord – steeds minder. Veel patiënten raken snel geïrriteerd en zullen dat ook steeds heftiger uiten.

5) Denk- en stemmingsstoornissen

Huntington leidt regelmatig tot denk- en stemmingsstoornissen. Schoolvoorbeelden zijn angststoornissen, depressies, maar ook dwanggedachten en -handelingen. Ook psychotische symptomen (wanen, hallucinaties, et cetera) komen voor. Zelfmoord komt bovengemiddeld vaak voor.

No Comments Found

Leave a Reply